Jurica Klinac
Foto Galerija
Kontakt
Ljekarna

Jurica Klinac
Telefon: +385 (023) 381-366

                          (023) 662-529
Mobitel: +385 (091) 896-3449
Fax:       +385 (023) 382-418
E-Mail: 
jurica.klinac@cudovit.com

Preko 40 godina praktičnog iskustva upotrebe ljekovitog bilja u liječenju raznih bolesti.

AUTOBIOGRAFIJA


Kako je sve počelo ?


Ova skraćena autobiografija, što je donosim uz liječenje pripravcima ljekovitim biljkama, nastao je nakon triju događaja što su se zbila u mome životu.
Prvi je povezan s mojom, sada pok., bakom Stanom, koja je svoje travarsko umijeće stjecala po ocu, Mati Bulogu, svjetskom travaru koji se tim poslom bavio dvadesetih godina prošlog stoljeća. Radio je i školovao se u Argentini (gdje je radio u sječi šuma) i svoje je znanje prenio na kćer Stanu Bulog.
Dok sam pohađao prvi razred osnovne škole, jedne mi je noći ispala sva kosa, obrve i trepavice. Eminentni liječnici oficijlne medicine konstatirali su alopeciju totalis za koju ne postoji lijek. Nakon 4 godine liječenja medicinskim putem, nastupila je terapija moje bake. Kad mi je nakon dva mjeseca počela rasti kosa, obrve i trepavice, shvatio sam da se i ja želim upoznati sa svim ljekovitim sastojcima trave i s lijekovima koji se kriju tu oko nas. Ja, tada jedanaestogodišnje dijete, počinjao sam bivati sve svjesniji novootkrivenog Božjeg sustava. Istovremeno sam, temeljito i kontunirano, proučavao svjetsku literaturu posvećenu liječenju prirodnim putem.
Drugi čimbenik koji je me je potakao da ovom daru pristupim još studioznije i praktičnije, jest moje podrijetlo. Često sam posjećivao svoje biokovsko selo Kokorić. Riječ je o kamenitom mjestu bez ikakvih uvjeta za život, ali bogato ljekovitim biljem. Tijekom jednog putovanja vlakom prema Zagrebu, u kupeu sam susreo školskog kolegu koji je bio jako žut. Moja je dijagnoza bila hepatitis C. Savjetovao sam ga da prestane piti alkohol i pušiti jer mu je zdravlje jako bilo narušeno. Rekao mi je da se on već preko deset godina ne osijeća dobro, da nema urednu probavu, da ima visok tlak, učestale proljeve, mokrenje krvi i drugo, a uz sve to da ima i visok šećer. Na moje upozorenje, rekao je: „Što se mene tiče, ja sam imun na sve. Djed i baka živjeli su cca 100 god., a otac 95 god. i svaki dan je pio litru rakije i do 5 litara vina, pušio je 60 cigara dnevno. Ne brini. Ali, reci mi ovo, prijatelju, zašto su neki ljudi otporniji na bolest od drugih, i to ovi s neurednim načinom života, sasvim su otporni na bolest. Zašto je tomu tako?“
Odgovorio sam koja su 3 bitna čimbenika: neusklađena bioenergija - međuovisnost čula i njihovih objekata, pogrešna uporaba hrane i volje, toksičnost organizma, prekomjerna uporaba antibiotika, pesticida i drugoga. Zato osoba postaje lakim plijenom prevrtljivim bolestima. Ako osoba može držati ravnotežu među ovim bio-regulativnim čimbenicima, sasvim će sigurno biti dobra zdravlja. Vratio sam se u posjet svom prijatelju, nažalost, zatekao sam ga u zadnjem stadiju sljepila i ciroze jetre. Izdahnuo je nakon pola sata.
Treći se događaj odigrao kad sam i sam obolio od dijabetesa. Poznanik, inače liječnik, doznavši čim se bavim, jednom me pitao: „Zašto bi se itko bavi ovakvim pripravcima, dakle liječenjem ljekovitim biljem, kad se bar danas svatko može liječiti lako dostupnim pripravcima suvremene medicine?“ Pojasnio sam mu kako alternativa nije ograničena samo na liječenje; nego ide mnogo dalje od toga. Liječi uzrok, a ne posljedicu, otklanja toksičnost organizma i dovodi pH u lužnjavo (zdravo) stanje jer je kiselost pozadina svake bolesti. Ona govori kako živjeti, kako uspostaviti ravnotežu izmađu tijela i uma i poduzeti mjere opreza kako bi se spriječio nastanak bolesti, odnosno zadržao pH u lužnatom stanju. Prirodni su pripravci lijek za fiziološke i mentalne bolesti koje u posljednje vrijeme haraju ljudskom vrstom zbog neprirodne hrane, stresa i suvremena načina života. Na kraju razgovora prisegnuo je da će se okrenuti prirodnom načinu liječenja i prehrani sastavljenoj od organski uzgojenog povrća i voća.
No, što je s onima koji nemaju saznanja o narodnoj medicini? Zbog njih sam odlučio učenja i iskustva prenijeti tako što ću ih staviti na web.
„Živjeti zahvaljujući medicini, znači živjeti užasno“
Cari Linnacus (1707.-1778.)
Primjeri ovome mnogobrojni su. Svi se sjećamo tragičnih uzimanja trankvilizatora nazvanog „Talidomid“, deformiranih beba bez ruku i nogu, čije su majke u trudnoći uzimale taj lijek. Lijek su proizveli njemački znanstvenici sa svrhom da trudnice rađaju djecu baz bolova.
Prije 2000 godina na grčkom otoku Kosu, bradati profesor medicine Hipokrat, sjedeći u sjeni orijentalne platne na vrhu dražesnkog brežuljka, obratio se učenicima koji su ga okružili i izrekao proročki aforizam. „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana“.
Medicina se, nažalost, Hipokrata prisjeća samo pri polaganju Hipokratove zakletve, i istovremeno se tisuće znanstvenika, bakteriologa i kemičara bave izradom „čarobnih“ sintetičkih lijekova za sve poznate bolesti. Upravo suprotno viziji velikog Hipokrata. Njihov moto je: „Neka naš najnoviji izum bude tvoj lijek“.
Dok sam čitao medicinsku knjigu dr. Olivera W. Holmesa, privukla me je ideja koja se može primijeniti i na sadašnje vrijeme, a ona glasi: „Kad bismo ubacili u more sve medicinske tvari, bilo bi izvrsno za ljude, a loše za ribe“.
Vratimo se sad u 1855. godinu i obratimo pažnju na oglas Medicinskog društva države Massachusett: „Nagrada od 100 dolara nudi se najboljem prijedlogu za sprečavanje bolesti bez uporabe lijekova, što bi omogućilo napredak čovječanstva i medicinske znanosti“.
Nadam se, da sam kroz četrdesetogodišnje (potvrđeno) iskustvo liječenja pripravcima ljekovitim biljem i organski uzgojenom hranom (biološki čistim sokovima od voća i povrća) dokazao da je moguće spriječiti i liječiti bolesti bez ortodoksnih lijekova, pa vjerujem da ću, ako ne bude prekasno, dobiti i onu slavnu nagradu za rješenje tog problema.
Cilj je medicine spriječiti bolesti i produljiti život (knjiga dr. Norman W. Walker). Ideal je medicine učiniti liječnika nepotrebnim.
William J. Mayo, M. D.
Postoji zakon od vremena Hipokrata, a koji se odnosi na čovjeka kojom je darovana sposobnost liječenja od Boga: „Ako je nakon dana sposobnost liječenja, nitko na svijetu nema pravo da mu je uspori“.
Čovjek je toliko složen i toliko neponovljiv da na svijetu nema liječnika i koji bi mogao tvrditi da u potpunosti poznaje čovjeka i da je nepogrešiv u postavljanju dijagnoza i u liječenju bolesti. Uvjerenja sam da nijedan liječnik nema pravo tvrditi da samo on može pomoći bolesnom čovjeku. Moj stav potvrđuju svi oni koji traže pomoć od travara, alternativaca, homeopata. Zbog sebe, pomoć traže i sami liječnici, a o tome najčešće šute i s upozorenjem: „Neka bude stroga diskrecija!“
Dopustite da u ovom trenutku priopćim jednu činjenicu. Naime, ukoliko vam moja web stranica i knjiga budu u bilo kojoj mjeri od koristi, za to su zaslužni pripravci ljekovitog bilja i organski uzgojena hrana. Ako to ne bude slučaj (u što sumnjam) krivnja leži u vama, a ne u prirodi kao takvoj.
„Za svaku bolest imam ljekoviti pripravak, ali nemam za svakog bolesnika“

Travar i Maser
Jurica Klinac